Obiectivul general al proiectului
Obiectiv general Proiectul isi propune imbunatatirea participarii la programele doctorale si postdoctorale, precum si cresterea atractivitatii si motivatiei pentru o cariera in cercetare, in scopul stimularii cresterii economice si a dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere, prin sprijinirea doctoranzilor si cercetatorilor precum si imbunatatirea mobilitatii acestora pe durata ciclului doctoral. Prin aceasta se urmareste dezvoltarea unui corp competitiv de cercetatori cu orientare interdisciplinara in ceea ce priveste cercetarea, dezvoltarea si inovarea in domeniul stiintelor ingineresti care vor fi folosite in mod concret in cadrul universitatii si nu numai si dupa finalizarea proiectului avand un efect pozitiv pe termen lung.
Astfel, va fi sustinuta furnizarea unei educatii moderne si de calitate care sa contribuie la crearea unei forte de munca inalt calificata si adaptabila la cerintele pietei, capabila sa utilizeze, in mod eficient, cunostintele si noile tehnologii existente in vederea unei mai bune adaptari la evolutiile rapide din economie si societate. Obiectivul general vine in intampinarea dezvoltarii resurselor umane din cercetare in scopul stimularii cresterii economice si a dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere.
Obiective specifice
1. Sprijinirea financiara, prin burse, a unui numar de 130 doctoranzi cu frecventa in stiinte ingineresti, din urmatoarele domenii de cercetare prioritare ale Strategiei Nationale pt. Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2007-2013 fiind de asemenea o solutie pentru a creste impactul socio-economic al cercetarii prin reducerea migrarii absolventilor spre locuri de munca mai bine platite in strainatate.:
tehnologiile societatii informationale(calculatoare si tehnologia informatiei, inginerie electronica si telecomunicatii, ingineria sistemelor); energie(inginerie electrica); mediu (ingineria mediului, silvicultura, arhitectura);materiale(ingineria materialelor); produse si procese inovative(inginerie industriala, inginerie civila,inginerie si management, inginerie mecanica) si a unui numar de 50 post-doctoranzi in urmatoarele domenii: tehnologiile societatii informationale, energie, mediu, materiale, produse si procese inovative.
2. Dezvoltarea mobilitatii academice pentru 100 doctoranzi. Afirmarea deschiderii internationale a invatamantului superior, capabil sa se angajeze in„formarea unei Europe a cunoasterii puternic creativa si inovativa” este unul din pilonii strategiei Bologna. Mobilitatea transnationala a doctoranzilor va imbunatati calitatea programului si va permite formarea unor cercetatori competitivi pe plan european. De asemenea, va contribui la dezvoltarea armonioasa a unei Europe multietnice si multiculturale si la formarea Spatiului European al Invatamantului Superior si al Cercetarii.
3. Imbunatatirea calitatii programelor doctorale prin promovarea pregatirii interdisciplinare, sprijinirea dezvoltarii de retele si parteneriate cu alte universitati, centre de cercetare si cu mediul economic si industrial, respectiv, prin instrumente de administrare si comunicare specifice.
4. Dezvoltare transnationala si inter-regionala, in special prin schimbul de informatii, experienta, rezultate si bune practici si prin dezvoltarea abordarilor complementare si actiunilor coordonate sau comune prin 18 vizite de studiu doctoranzi si minim 40 de stagii de cercetare si documentare post doctoranzi. Acest obiectiv are in vedere imbunatatirea calitatii programelor doctorale prin accesul la cele mai actuale infrastructuri si resurse de cercetare si prin dezvoltarea instrumentelor suport moderne pentru administrarea programului doctoral (baza de date, website).
5. Cresterea ratei de participare a cercetatorilor cu experienta pentru dezvoltarea unei cariere in cercetare. (Indicatori de realizare: numar de cercetatori postdoctoranzi inscrisi, nivelul de finantare al burselor, infrastructura de cercetare, numar de conferinte cu larga vizibilitate, numar de colaborari internationale). Acest obiectiv specific are ca scop cresterea atractivitatii si motivatiei pentru cariera in cercetare a cercetatorilor postdoctoranzi si se realizeaza prin sprijinul financiar acordat unui numar de 50 cercetatori postdoctoranzi sub forma de burse.
6. Imbunatatirea programelor de cercetare postdoctorala. (Indicatori de realizare: numar de teme de cercetare din domenii prioritare, numar de teme interdisciplinare, numar de teme conduse in cotutelat, numar de domenii prioritare abordate). Acest obiectiv specific se realizeaza prin participarea grupului tinta la 50 programe de cercetare postdoctorala pe parcursul a 18 de luni si participarea a 130 doctoranzi la programe doctorale, a caror teme vor fi cu precadere interdisciplinare, in cadrul fiecarui domeniu sau intre cele patru domenii prioritare ale Strategiei Nationale de Cercetare – Dezvoltare – Inovare 2007-2013, urmarindu-se realizarea transferului de cunostinte.
7. Cresterea calitatii managementului programelor postdoctorale. (Indicatori de realizare: infrastructura de management a programelor postdoctorale, infrastructura de monitorizare a programelor de cercetare). |